Monday 18 February 2013

Vitamin B17 Sebagai pencegahan


Vitamin B-17 adalah salah satu sumber utama makanan dalam budaya seperti orang Eskimo, Hunzas, Abkasians dan banyak lagi. Adakah anda tahu bahawa dalam puak-puak ini tidak pernah ada kes yang dilaporkan kanser? Menurut Dr Krebs, kita memerlukan sekurang-kurangnya 100 mg vitamin B-17 (bersamaan kira-kira tujuh biji aprikot) terlalu hampir menjamin kehidupan yang bebas kanser. Makanan yang mengandungi vitamin B-17 adalah seperti berikut:
  • Biji atau Benih Buah: kepekatan tertinggi vitamin B-17 boleh didapati dalam alam semula jadi, selain dari badam pahit. Epal, aprikot, ceri, nectarine, pic, pear, plum, prun.
  • Kacang
  • Beri: Hampir kesemua jenis beri liar.
  • Benih: Chia, flaks, bijan.
  • Rumput: Acacia, alfalfa (tumbuh), akuatik, Johnson, milkweed, Sudan, tolak, gandum rumput, putih Dover.
  • Bijian: Groats oat, barli, beras perang, soba Groats, chia, flaks, sekoi, rai, vetch, beri gandum.
Dua peraturan praktikal: Menurut Dr Krebs, konsep asas adalah bahawa yang secukupnya setiap hari B-17 boleh diperolehi dengan mengikuti salah satu daripada dua cadangan:
Pertama, makan semua buah-buahan yang mengandungi B-17 keseluruhan (biji disertakan), tetapi tidak makan lebih daripada benih oleh diri mereka daripada apa yang anda akan makan jika anda makan mereka dalam sebiji buah. Contoh: jika anda makan tiga biji epal sehari, benih dalam tiga epal adalah mencukupi B-17. Anda tidak akan makan satu paun biji epal.
Kedua, satu pic atau kernel aprikot per 10 paun berat badan dipercayai untuk menjadi lebih daripada mencukupi sebagai perlindungan biasa dalam pencegahan kanser, walaupun nombor yang tepat mungkin berbeza-beza dari seorang ke seorang mengikut metabolisme individu dan tabiat pemakanan. Seorang lelaki 170-lb, sebagai contoh, mungkin mengambil 17 aprikot atau pic biji sehari dan menerima jumlah biologi munasabah Vitamin B-17.
Dan dua nota penting: Sudah tentu, anda boleh mengambil terlalu banyak. Terlalu banyak biji atau benih, sebagai contoh, boleh dijangka akan menghasilkan kesan sampingan yang tidak menyenangkan. Makanan semula jadi ini harus dimakan dalam jumlah yang rasional biologinya (tidak lebih daripada 30 hingga 35 biji sehari).
Kepekatan tinggi B-17 diperolehi dengan makan makanan semula jadi di peringkat mentah atau bercambah mereka. Ini tidak bermakna bahawa memasak dengan sederhana dan penyalahgunahan lain akan memusnahkan kandungan B-17. Makanan yang dimasak pada suhu yang mencukupi untuk makan malam Cina, misalnya, tidak akan kehilangan kandungan B-17 mereka

No comments:

Post a Comment