Sunday 20 January 2013

Perkara Asas Dalam Kesihatan



Diet anti-kanser

Sesetengah daripada makanan berupaya untuk meningkatkan sel kanser. Mereka tidak secara terus mengakibatkan kanser, tetapi apabila sejenis kanser ditemui, makanan inilah yang sering ditemui dalam diet seorang mangsa kanser.

Berikut adalah senarai makanan yang harus dielakkan atau kurang pengambilannya:

  1. Daging merah :  Terhad hanya seminggu sekali.
  2. Daging yang diproses seperti sosej.
  3. Daging organ : Jantung,hati, otak dan sebagainya.
  4. Kulit ayam.
  5. Makanan bergoreng.
  6. Produk susu yang kaya lemak.
  7. Alkohol.
  8. Gula halus : Jangan tambah pada makanan.
  9. Garam.



Kelihatan seperti makanan harian kitakan? Jadi apa yang tinggal untuk kita untuk meneruskan kehidupan sekiranya makanan diatas harus dielak? Untuk kesihatan  kita, untuk pencegahan kanser dari badan kita dan tenaga pada peringkat maxima, saya mencadangkan pelan makanan dibawah:

  1. Ayam yang dibuang kulitnya.
  2. Ikan yang dibersihkan sekurangnya 3 kali seminggu : Keadaan ini merujuk kepada ikan yang terperap lama didalam peti sejuk.
  3. Produk susu rendah lemak : disarankan untuk mengambil produk yang menawarkan susu awal lembu (susu yang diminum oleh anak lembu).
  4. Makan banyak buah.
  5. Kesemua sayuran yang anda inginkan.
  6. Pasta.
  7. Bijian dan kacang : berhati-hati dengan kandungan lemak
  8. Air bersih
  9. Beberapa makanan tambahan yang dipilih.


No comments:

Post a Comment