Diet anti-kanser
Sesetengah daripada makanan berupaya untuk meningkatkan sel
kanser. Mereka tidak secara terus mengakibatkan kanser, tetapi apabila sejenis
kanser ditemui, makanan inilah yang sering ditemui dalam diet seorang mangsa
kanser.
Berikut adalah senarai makanan yang harus dielakkan atau
kurang pengambilannya:
- Daging merah : Terhad hanya seminggu sekali.
- Daging yang diproses seperti sosej.
- Daging organ : Jantung,hati, otak dan sebagainya.
- Kulit ayam.
- Makanan bergoreng.
- Produk susu yang kaya lemak.
- Alkohol.
- Gula halus : Jangan tambah pada makanan.
- Garam.
Kelihatan seperti makanan harian kitakan? Jadi apa yang
tinggal untuk kita untuk meneruskan kehidupan sekiranya makanan diatas harus
dielak? Untuk kesihatan kita, untuk
pencegahan kanser dari badan kita dan tenaga pada peringkat maxima, saya
mencadangkan pelan makanan dibawah:
- Ayam yang dibuang kulitnya.
- Ikan yang dibersihkan sekurangnya 3 kali seminggu : Keadaan ini merujuk kepada ikan yang terperap lama didalam peti sejuk.
- Produk susu rendah lemak : disarankan untuk mengambil produk yang menawarkan susu awal lembu (susu yang diminum oleh anak lembu).
- Makan banyak buah.
- Kesemua sayuran yang anda inginkan.
- Pasta.
- Bijian dan kacang : berhati-hati dengan kandungan lemak
- Air bersih
- Beberapa makanan tambahan yang dipilih.
No comments:
Post a Comment